عارف ربانی مرحوم آخوند ملا عباسعلی توکلی(فرزند ملاسلطانعلی )
مرحوم آخوند ملاسلطانعلی دارای دوپسر بود .ملا عباسعلی وآقا شیخ محسن .
مرحوم ملا عباسعلی بعداز فوت پدر جانشین وی گردید ،او به حق مردی دانشمند وفاضل وقائم مقام کامل العیار مرحوم پدر ش بود تا آنجا که در فضل ونقوی واخلاق از پدر برتری گرفت .
مرحوم ملا عباسعلی مدت 22سال در شهر اصفهان به تحصیل علوم قدیمه پرداخت .وی پس از تکمیل دانش خویش به منظور دیدار اعضاءخانواده به نور مراجعت کرد ودر قریه ی دونا اقامت گزید .ایشان فقیهی کامل بود .
در علم عرفان وحکمت وبه تمام جهات عارفی جامع الشرایط بود وکتابی به زبان فارسی در فقه به صورت رساله علمی نوشته است که نامش را مرشدالعلوم گذارد .امیداست روزی بتوان آن را منتشر ساخت.
از وقایع مهم دوران زندگی مرحوم آخوند ملا عباسعلی ،اینکه وی روزی در محضر مرحوم آقا احمد ملاعلی نور حکیم ،شرح زندگانی خانوادگی ومهاجرت اجداد خود از شهر سنقر همدان به نوررا داد ودر قسمت دم ونفس ودعوی اجازه واستخاره اجداد خود که منتهی به شیخ نجم الدین کبری میشود به حضرت حکیم ارائه کرد .
مرحوم آخوند ملاعلی چگونگی را به صدراعظم وقت میرزا شفیع مازندرانی (صاحب مدرسه صدر تهران )اطلاع داد (1318 هجری قمری ).
صدر اعظم نیز در محضر فتحعلیشاه مراتب را به عر ض رساند .شاه دستور داد که مرحوم ملا عباسعلی نوری به تهران بیاید ، در نخستین جلسه ملاقات با سلطان قاجار ،فتحعلیشاه بسیار شیفته صفات انسانی ودانش وفضل وخلق وخوی وی گردید .
بنا به توصیه مرحوم آخوند ملاعلی وشرح اوصاف ومدارج نفس انسانی ومقامات عالی مرحوم آخوند ملا عباسعلی ،شاه قاجار دستورداد که وی تا پایان عمر در تهران بماند وبه ارشاد خلق مشغول باشد .آن شادروان عمر ی طولانی کرد ودر دوران سلطنت آقا محمد خان قاجار وفتحعلیشاه در قیدحیات بود .
وی خطی بسیار زیبا داشت آثار فراوانی هم اکنون در بین خانوداه توکلی نیز موود است ،ازآنجمله دوازده جلد قرآن خطی است که به خط خود وی می باشد
|
شرح لمعه خطی که در هنگام تحصیل نوشته است
صحیفه سجادیه وچندجلد کتاب صرف ونحو وشرح تجوید از وی باقی است .
مرحوم آخوند ملا عباسعلی خط ثلث ونستعلیق ونسخ بسیار زیبا می نوشت .همچنین کتاب نهج البلاغه وخطبه از علی (ع)را با خطی خوش نگاشته است ،همه ی این کتب نزد عموی گرامی اینجانب (آشیخ علی اکبر)موجود است.
|
از کارهای نیک مرحوم آخوند ملا عباسعلی ساختمان کاروانسرای محکمی در قله کندوان است .ظاهرا آن مرحوم به قصد زیارت ثامن الائمه مسافرتی به مشهد مقدس در سال 1198کرده بود .در این سفر بود که راهزنان بین شاهرود وبسطام تمام اموال آن مرحوم را به سرفت برده وآن مرد روحانی با مرارت ومشقت طول راه را پیمود تا به مقصد رسید .
آن کار وانسرا که در دامنه کوه کندوان از سالها در فصل پاییز وزمستان مورد استفاده مسافران وچارپایان بود تا از خطر طوفان وکولا وبرف مصون بمانند
طی 150سال قافله های اسب وقاطر ومسافران که در راههای کلارستاق ،نور،کجور ،رودبار قصران به تهران ومازندران رفت وآمد داشتند از این کاروانسرای سنگی استفاده مینمودند.
اکنون که به خاطر اتومبیل رو شدن راه ، این کار وانسرای متروکه که در وسط دره محفوظی بنا شده بعداز تونل کندوان به چشم میخورد .
آن مرحوم در اصول وعقاید امامیه واخلاق برای عموم به قلم ساده وروان خود جزواتی نگاشته است که در خوبی خط ممتاز است .نامبرده حافظ قرآن بود ودر پرهیز گاری وتقوی همتا نداشت وبه همین مناسبت به مقام ارشادی رسید .
کتب زیاد دیگری ازجمله کتب تحصیلی آن زمان در مقدمات فقه - اصول وغیره ( که خود مورد استفاده قرار
میداد ه است ) به خط وی موجود است .
از آنجا که ریاضت موجب در ک مقامات معنوی بیشتر ی است آن مرحوم در مدت زندگانی خود وارد زندگانی عرفانی شد وبدینطریق به مقامات علمی وروحانی عالی نائل آمد .
مرحوم آخوند ملا عباسعلی مدت چهل سال درقریه دونا امام جماعت وواعظ بود .وی قریب به هشتاد سال عمر کرد سنگ روی آرامگاه مرحوم در قریه دونا به این مصرع که تاریخ در گذشت ایشان است نقش شده است
|
(مبار کباد عباسعلی را جنت رضوان )که سال وفات ایشان یعنی 1325هجری قمری است
دیدگاهها
سلام
متشکر از توجهتون
این مطالب را بنده عینااز نوشته های دکتر شیفته انتقال میدم البته به قول شما اصلاح بشه بهتره
چشم
بازم ممنون
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا